30 de abril de 2009

Carabela portuguesa says: "El pueblo, unido, jamás será vencido"

La carabela portuguesa, o Physalia physalis , pertany al grup dels cnidaris (com les meduses) amb la característica que està formada per la unió de pòlips cada un d'ells especialitzat en funcions específiques, de manera que formen un "tot" o organisme colonial.

Els pòlips realitzen funcions com a flotadors, en tasques d'alimentació i respiració, altres serveixen per la reproducció. A més disposa d'uns llarguíssims tentacles, que poden arribar a fer 30m de longitud, que s'encarreguen de capturar l'aliment i de protegir en cas de perill.



Pel seu aspecte podria semblar una medusa, però les seves cèl·lules urticants són unes deu vegades més potents que les d'aquestes (una medusa normal conté 100.000 cèl·lules urticants per cm2). Això fa que la seva picada pugui ser mortal per les persones, sobretot aquelles afectades per problemes cardiovasculars, neurològics o asmàtics i a nens petits. No obstant es tractaria de casos extrems.

Aquests cnidaris habiten les costes de Portugal, des de les Açores fins a la costa portuguesa, i és un fet estrany que s'hagin detectat al mediterrani. Com que no són pròpies d'aquest medi, s'espera que a la llarga morin o l'abandonin. L'avantatge és que són fàcils de detectar a l'aigua gràcies al flotador que les manté a la superfície d'aquesta (que no és més que la seva bufeta plena de gas).

No hay comentarios:

Publicar un comentario