25 de abril de 2010

El elemento estrella

Molts podríeu pensar que parlaria del carboni... o potser de l'oxigen. Però aquesta entrada (desprès dels 11 mesos d'inactivitat del blog) va dedicada a l'element número 44, el número estrella, el Ruteni!

El Ruteni, Ru, és un element que pertany als metalls de transició. Alhora pertany al grup anomenat "grup del platí" que inclou 6 elements de propietats similars: Ruteni, Rodi, Platí, Osmi, Iridi i Paladi. És un metall dur i fràgil que presenta quatre formes cristal·lines diferents. S'obté a les mines de platí, però és un element molt escàs a la Terra. S'utilitza bàsicament per augmentar la duresa del Pd i del Pt, així com augmentar la resistència a la corrosió del Ti, i fa poc s'ha trobat una aleació de Ru i Mo superconductora a 10.6K.

És un metall versàtil que fàcilment forma compostos amb el C. Aquests compostos tendeixen a tenir un color fosc i a reaccionar més ràpidament que els anàlegs del Os. Els compostos amb el Cl poden donar una coloració viva, com el Tris(bipyridine)ruthenium(II)-chloride:

El tetraòxid de ruteni, RuO4, és volàtil, molt tòxic i pot arribar a ser explosiu. El Ru en sí no té cap paper biològic (beneficiosament parlant), però pot tractar-se d'un agent cancerigen per la pell i acumular-se als ossos. Els seus efectes encara s'estan investigant.


Actualment s'estan investigant les seves propietats magnètiques per a un futur ús en microxips i en material microelectrònic per les seves propietats semiconductores. També s'utilitza cada vegada més en la recerca d'energies no contaminants, com la solar, en la fabricació de cel·les solars de baix cost.

No hay comentarios:

Publicar un comentario